Kaip galąsti ir prižiūrėti Jūsų peilius

person Autorius: Šefo Svajonė list Paskelbta: Patarimai ir Naujienos Data: favorite Paspaudimai: 872

Išmokite išlaikyti savo peilius aštrius bei kaip tinkamai juos prižiūrėti šiame blogo įraše.

Kaip galąsti ir prižiūrėti Jūsų peilius

 

Peiliai yra mūsų virtuvės pagrindas, o tinkami galandimo ir priežiūros būdai gali užtikrinti, kad jūsų peiliai tarnaus jums visą gyvenimą. Jei jūsų peiliai yra nuolat atšipę arba juos reikia galąsti, greičiausiai taip yra todėl, nes turite pigius peilius su minkštu metalu, kurie pasižymi žemu Rokvelo balu. Investuodami į aukštos kokybės peilius ilgainiui galite sutaupyti ir laiko, ir pinigų, todėl sugaišite mažiau laiko galąsdami peilius ir turėsite daugiau laiko maisto pjaustymui.

Svarbu, kad jūsų peiliai būtų aštrūs ne tik tam, kad gerai atliktų savo darbą, bet ir saugumo sumetimais. Bukesni peiliai linkę slysti į šoną bepjaunant, ir jei pjaustote naudodami daugiau jėgos, nesunku įpjauti į ką nors kita, o ne maistą.

Yra keletas peilių galandimo būdų. Galite nunešti juos pas profesionalų peilių galandinimo ekspertą, tačiau taip pat galite išmokti tai padaryti patys, naudodami šlifavimo akmenį, elektrinį peilių galąstuvą arba odinį strypą.

 

Kada turėčiau pagaląsti peilį?

Daugumai namų virėjų peilius galąsti reikia tik kelis kartus per metus. Tai skiriasi priklausomai nuo to, kaip dažnai naudojami jūsų peiliai ir ką pjaustote. Vizualiai atbukusio peilio ašmenys dažnai atrodo šiek tiek suapvalinti, o išilgai paties plieno galite pamatyti nedidelių defektų.

Geras būdas sužinoti, ar jūsų peilį reikia pagaląsti, yra pomidorų testas. Jei negalite perpjauti pomidoro odelės ir minkštimo nepaspaudę peilio (ir greičiausiai tuo metu pomidorą suspausite), gali būti laikas pagaląsti ašmenis.

 

Kaip pagaląsti peilį

Galite pagaląsti peilį namuose vienu iš trijų būdų – naudodami elektrinį peilių galąstuvą, šlifavimo akmenį arba odinį strypą.

 

Kaip pagaląsti peilį peilių galąstuvu

Elektrinis peilių galąstuvas yra greičiausias būdas pagaląsti ašmenis, tačiau jis taip pat yra šiurkščiausias plienui. Jis gali blogai pagaląsti ašmenis, juos tiesiog pažeisti, nubrūžinti. Nerekomenduojame peilių galąsti elektriniu galąstuvu, tačiau kadangi tai vienas paprasčiausių ir greičiausių būdų, štai kaip tai padaryti.

Norėdami naudoti elektrinį peilių galąstuvą, vadovaukitės šiomis instrukcijomis:

·         Naudodami dešinę galąstuvo pusę, atremkite peilio ašmenis taip, kad jis atitiktų kampo ir krašto kreipiklius.

·         Paspauskite maitinimo jungiklį ir traukite peilį į save tiesiai, per visą ašmenų ilgį.

·         Išjunkite maitinimą, kai ašmenų taškas pasiekia diržo centrą.

·         8 colių ašmenys turėtų užtrukti maždaug 3–4 sekundes per truktelėjimą, o iš viso reikėtų 5–10 truktelėjimų. Pastebėjus nedidelį įdubimą arba šiurkštų kraštą, susidarantį priešingoje ašmenų pusėje, laikas pakeisti šonus.

·         Pakartokite šį procesą naudodami kairę peilio galąstuvo pusę.

 

Kaip pagaląsti peilį šlifavimo akmeniu

Šlifavimo akmuo arba galandimo akmuo yra abrazyvinis akmuo, kuris pašalina metalą mažiau agresyviai nei jo elektrinis atitikmuo. Tai metodas, kurį rekomenduojame naudoti savo peiliams. Naudodami šlifavimo akmenį galite labiau kontroliuoti procesą, bet taip pat reikia daugiau praktikos.

Dvi pagrindinės šlifavimo akmenų rūšys yra vanduo arba aliejus. Vandens akmenis naudoti šiek tiek lengviau, nes jie sukelia mažesnę netvarką ir jums nereikia jaudintis, kad aliejus apkars. Kaip ir diržai elektriniame galąstuve, šlifavimo akmenų grūdelių būną įvairių.

Naudodami vandens akmenį laikykitės šių nurodymų:

·         Pirmiausia pamirkykite akmenį, jei jį reikia pamirkyti. Tai gali trukti nuo 10 iki 45 minučių. Jei akmenys nėra visiškai permirkę, jie išdžius, todėl jūsų ašmenys gali užkibti ir ant jų liks įbrėžimų.

·         Padėkite akmenį ant specialaus pagrindo, jei jį turite, arba ant virtuvinio rankšluosčio, kad jis neslystų.

·         Sulygiuokite savo peilio ašmenų pradžią (ne galiuką) su tolimiausiu akmens kraštu ir laikykite jį 20 laipsnių kampu abiem rankomis.

·         Lengvai, tolygiai spaudžiant, traukite peilį per akmens ilgį link savęs. Kiekvienas truktelėjimas turi baigtis, kai peilio galiukas paliečia akmens apačią.

·         Išilgai ašmenų šono turi susidaryti plona „dumbluoto“ vandens plėvelė. Kaip ir naudojant elektrinį galąstuvą, pajutus įdubimą priešingoje ašmenų pusėje, laikas pereiti prie galandimo kitoje pusėje.

·         Pakartokite procesą su kita puse. Galandimas vandens akmeniu užtrunka ilgiau, iki 10-20 truktelėjimų vienai pusei.

·         Baigę galandti, būtinai išdžiovinkite peilį ir leiskite akmeniui išdžiūti.

 

Kaip pagaląsti peilius stropu

Dažnas profesionalių šefų pageidaujamas būdas pagaląsti peilius yra odinė juostelė. Nors nerekomenduojame to daryti namuose, procesas atrodo itin šauniai. Šis galandinimo būdas būtinas norint išgauti skustuvo ašmenis.

Stropas yra medžiaga, dažnai odos gabalas, apdorotas abrazyviniais junginiais, kad jūsų peilis taptų kuo aštresnis. Oda dažnai tvirtinama prie vientisos medinės lentos. Kaip ir šlifavimo akmenys, kai kurie strypai yra dvipusiai, kurių viena pusė yra smulkesnė nei kita.

Norėdami naudoti stropą, vadovaukitės šiomis instrukcijomis:

·         Pradėkite nustatydami peilį tuo pačiu kampu, kuriuo buvo pagaląstas – paprastai 20 laipsnių.

·         Užuot stūmę peilį, traukite jį į vidų, priešingu judesiu galandimui. Jei stumsite į priekį, galite nupjauti stropą.

·         Keiskite šonus, kol ašmenys taps lygūs, beveik veidrodiniai ir aštrūs. Dabar jis turėtų sugebėti perpjauti popieriaus lapą tiesiog stumiant žemyn.

·         Toks galandinimas gali būti atliekamas po galandimo elektriniu galąstuvu arba šlifavimo akmeniu, kad būtų sukurti dar aštresni ašmenys.

 

Kaip prižiūrėti peilius

Dabar, kai žinote, kaip juos pagaląsti, čia yra keletas kitų dalykų, kurių reikia nepamiršti rūpinantis savo peiliais.

 

Peilio šlifavimas

Galbūt manote, kad jūsų peilį reikia pagaląsti, bet gali tekti jį tik gerai nušlifuoti. Šlifavimas turėtų būti atliekamas 3–4 kartus per metus. Šlifavimas tiesiog išlygina plieną. Atminkite, kad galąsdami iš tikrųjų pašalinate dalį to plieno. Norėdami sužinoti daugiau apie skirtumą tarp šlifavimo ir galandimo, peržiūrėkite šį straipsnį.

Šlifuodami peilį atlikite šiuos veiksmus:

·         Padėkite šlifuojamą plieną, metalą priremdami prie kieto paviršiaus.

·         Laikykite savo peilio rankeną dominuojančioje rankoje, o plieno rankeną kitoje.

·         Nukreipkite peilio ašmenų pradžią (ne galiuką) prie plieno viršaus 15–20 laipsnių kampu ir traukite peilį per jo ilgį žemyn, kol pasieksite peilio galiuką, palaikydami kampą lengvai spaudžiant.

·         Kartokite tol, kol bus nušlifuotos abi ašmenų pusės, paprastai 8-10 truktelėjimų kiekvienai pusei.

 

Plauti tik rankomis

Kad peiliai būtų geros būklės, būtinai juos plaukite tik rankomis. Peiliai gali lengvai įskilti, jei jie dedami į indaplovę kartu su kitais metaliniais įrankiais. Be to, ploviklis gali būtų per daug šiurkštus ašmenims ir laikui bėgant, šie gali nubukti.

Valydami peilius visada būkite atsargūs ir nepalikite jų kriauklėje. Kaip ir daugumą mūsų nerūdijančio plieno plakiruotų indų, peilius nuplaukite švelniu valikliu ir šiltu vandeniu. Kruopščiai nuvalę ašmenis, juos gerai išdžiovinkite.

 

Pjaustykite sąmoningai

Svarbu atsiminti, kokį paviršių naudojant pjaustydami. Norėdami išgauti geriausius rezultatus, naudokite gerą medinę pjaustymo lentą ar plastikinę pjaustymo lentą. Jei naudojate akmeninę pjaustymo lentą arba labai kietą paviršių, jūsų peilis daug greičiau nubuks.

 

Tinkamai laikyti

Numatyta vieta peiliams laikyti taip pat naudinga siekiant išlaikyti jų vientisumą. Laikyti peilius palaidus stalčiuje yra ne tik pavojinga, bet ir nenaudinga, kadangi laikui bėgant ašmenys gali nubukti, jei liečiasi su kitu metalu. Daugelis virėjų naudoja magnetinę juostelę, kuri yra patrauklus ir prieinamas būdas laikyti peilius.

Dabar, kai turite visą informaciją, jūsų peiliai niekada neturėtų likti nubukę per ilgai. Pagrindinis mūsų patarimas - visada pirmiausia nušlifuokite ašmenis. Jei jūsų ašmenys jaučiasi šiek tiek buki, tikėtina, kad juos tereikia nušlifuoti. Vėlgi, yra žmonių, kurie peilius galanda kartą per savaitę. Jei jums taip patinka, nieko baisaus, tačiau tokiu būdu jūs pakeisite daug peilių per savo gyvenimą.

Komentuoti

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis

Naujos Paskyros Kūrimas

Jau turite paskyrą?
Prisijungti Arba Priminti slaptažodį