Peilio galandinimas ir šlifavimas: kuo jie skiriasi?

person Autorius: Šefo Svajonė list Paskelbta: Patarimai ir Naujienos Data: favorite Paspaudimai: 1068

Peilio šlifavimas rūpinasi jūsų peilio ašmenų forma, o peilio galandinimas tobulina jūsų ašmenų aštrumą.

Peilio galandinimas ir šlifavimas: kuo jie skiriasi?

 

Galbūt esate matę ilgą metalinį ar keraminį strypą, įeinantį į jūsų norimą peilių rinkinį, arba profesionalaus virėjo rankose, kai jie galanda savo peilius? Šis įrankis vadinamas šlifavimo plienu, šlifavimo strypu, galandimo plienu arba musatu ir naudojamas peilių geležtėms šlifuoti, o ne galąsti. Yra skirtumas, pažadame.

Šlifavimas ir galandimas yra panašūs tuo, kad abu metodai naudojami jūsų virtuvės peilių ašmenims prižiūrėti, tačiau jų praktika ir tikslai yra gana skirtingi.

 

Kas yra šlifavimas?

Įprasto peilio dėvėjimosi metu jūsų ašmenys ilgainiui pradės įtrūkti ir įdubti, net jei to neįžiūrite plika akimi. Apart estetinių problemų, šie įbrėžimai bei įdubimai neleidžia tinkamai pjautstyti maisto.

Į tai galima pažiūrėti ir taip, kad peiliai turi mikroskopinius „dantis“, sudarančius ašmenis, kurie išlinksta vis pjaustant ir pjaustant. Tai visiškai įprasta problema, kuri nutinka su bet kokio kalibro peiliais, o šlifavimas padeda sureguliuoti tuos „dantis“.

Peilio šlifavimo procesas naudojant šlifavimo strypą išlygina ašmenų kraštą nepašalinant ašmenų medžiagos. Iš esmės peilio šlifavimas atkuria pradinę lygią, tiesią formą.

 

Kas yra galandimas?

Peilio galandimas yra procesas, kai naudojamas galandimo akmuo arba elektrinis peilių galąstuvas, siekiant pašalinti plieną nuo atbukusių peilio ašmenų. Taip sukuriamas naujai matomas aštrus kraštas, kad būtų lengviau pjauti. Kitaip tariant, pašalinate atbukusį plieno sluoksnį, kad jis taptų aštresniu

.

Kada šlifuoti ir kada galąsti peilius

Kai manote, kad peilį reikia pagaląsti, tikriausiai jį reikia tiesiog nušlifuoti, naudojant plieną. Kai galandate, jūs iš tikrųjų pašalinate dalį to plieno. Šlifavimas jį tiesiog sulygina.

Aštrius peilius naudoti lengviau ir saugiau, tačiau svarbu žinoti, kada reikia šlifuoti ir pagaląsti peilius. Atbukusiems peiliams pjauti reikia didesnio spaudimo, todėl gali padidėti tikimybė, kad peilis gali nuslysti ir jus sužaloti. Štai kodėl aštresnius peilius iš tikrųjų yra saugiau naudoti nei atbukusius, nes aštrus peilis gali pradurti paviršių su mažesniu spaudimu.

Tinkamai prižiūrimi peiliai turi būti reguliariai šlifuojami ir rečiau galandami. Virtuvinius peilius galite šlifuoti taip dažnai, kaip norite – kai kurie virėjai mielai šlifuoja savo peilius prieš kiekvieną naudojimą.

Kadangi galandimas pašalina medžiagą nuo jūsų peilių ašmenų, rekomenduojame galąsti tik tada, kai atrodo, kad šlifavimas nebeatstato ašmenų aštraus krašto. Paprastai peilius reikia galąsti kelis kartus per metus – tai gali būti dažniau ar rečiau, priklausomai nuo to, kiek juos naudojate.

Galite patikrinti savo peiliukų aštrumą perpjaudami pomidorą ar popieriaus lapą laikydami jį ore (bet nepamirškite pirštų!). Aštrus peilis perpjaus tiesiai per popierių ir perpjaus per švelnią pomidoro odelę taip nedideliu spaudimu, kad vaisiai nebus suspausti ar pažeisti. Jei jūsų peilis yra atbukęs ir neperėjo nė vieno iš šių testų, tikėtina, kad jis šlifuoti jo neužteks, teks pagaląsti.

 

Papildomi virtuvės peilių priežiūros patarimai

Kai investuojate į kokybišką virtuvinių peilių rinkinį, svarbu juos apsaugoti ir prižiūrėti.

·         Raskite geriausią galandinimo techniką: prieš galąsdami ašmenis, peržiūrėkite įvairius peilių galąstuvus, įskaitant elektrinius galąstuvus, rankinius galąstuvus ir galandinimo akmenis, kad išsirinktumėte labiausiai jums tinkamą galandinimo priemonę. Nors elektrinis galąstuvas yra greičiausias būdas pagaląsti peilį, galandinimo akmenų naudojimas yra geriausias pasirinkimas brangesniems peiliams (ir tą, kurį rekomenduojame savo peiliams). Jei norite, galite juos profesionaliai pagaląsti.

·         Tinkamai laikykite peilius: naudokite apsaugines peilių apsaugas, arba įsigykite magnetinę sieninę juostelę, kamščiu dengtą peilių stovą arba kamščiu išklotą stalčiaus įdėklą, kad išsaugotumėte ašmenų vientisumą.

·         Naudokite peilius ant tinkamų paviršių: Peiliai niekada neturėtų būti naudojami ant kietų, abrazyvinių paviršių, pvz., virtuvės stalviršio, nes tai sugadins jų ašmenis. Jei naudojate akmeninę pjaustymo lentą arba labai kietą paviršių, jūsų peilis daug greičiau atšips. Kad apsaugotumėte savo peilius, naudokite tradicines, medines pjaustymo lentas.

·         Nuplaukite peilius po naudojimo: norėdami išsaugoti savo peilių grožį ir vientisumą, nuplaukite juos švelniu muilu ir vandeniu ir išdžiovinkite iškart po naudojimo. Nedėkite jų į indaplovę.

 

Tinkamai prižiūrint, šlifuojant ir galandant, aukštos kokybės peilių rinkinys tarnaus visą gyvenimą.

Komentuoti

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis

Naujos Paskyros Kūrimas

Jau turite paskyrą?
Prisijungti Arba Priminti slaptažodį