Anglinio plieno ir ketaus indai - pranašumai bei minusai

person Autorius: Šefo Svajonė list Paskelbta: Patarimai ir Naujienos Data: favorite Paspaudimai: 1632

Ketus - laiko patikrinta medžiaga indų gamybai, tačiau kaip jis lyginasi su angliniu plienu?

Anglinio plieno ir ketaus indai – pranašumai bei minusai

 

Iš pirmo žvilgsnio ketaus ir anglies plienas atrodo gana panašiai. Abu yra pagaminti iš tamsių, tvirtų metalų mišinių, kurie gerai praleidžia šilumą. Pagrindiniai skirtumai tarp jų yra jų pagaminimo būdas, kepimo paviršius ir svoris.

Šiame įraše panagrinėsime ketaus ir anglinio plieno panašumus ir skirtumus, kad geriau suprastumėme, kur yra kiekvieno indų tipo stipriosios ir silpnosios pusės, bei kokioms užduotims jie geriausiai tinka jūsų virtuvėje.

 

Kas yra anglinis plienas?

Anglies plienas yra anglies ir geležies lydinys (tai reiškia, kad jis sudarytas iš dviejų ar daugiau metalinių elementų).

Skirtingai nuo nerūdijančio plieno, kurio paviršius yra blizgus, nupoliruotas, anglies plienas yra matinio paviršiaus. Kadangi jis greitai įkaista ir atvėsta, daugelis profesionalių virtuvių yra aprūpintos anglies plieno keptuvių bei puodų atsargomis.

Anglies plieno lengvumas ir ilgaamžiškumas reiškia, kad jį puikiai galima naudoti gaminant tiek virtuvėje, tiek už jos ribų, lauke.

 

Anglies plieno privalumai:

Anglies plienas įkaista žymiai greičiau nei ketus.

Dėl lygaus paviršiaus, naudojant anglies plieno indus lengva gaminti.

Anglies plienas yra lengvesnis nei ketaus. 30 centimetrų skersmens keptuvė svers apie 2 kilogramus. Tokio pat dydžio ketaus keptuvė svers apie 3,5 kilogramus.

Dėl savo sudėties anglies plienas yra labai patvarus.

 

Anglies plieno trūkumai

Anglies plienas yra jautrus korozijai ir rūdijimui. Nors tai nesugadins jūsų indo, tačiau jį reikės periodiškai sutepti bei suteikti jam ypatingą priežiūrą.

Dėl jo paviršiaus nerekomenduojama naudoti anglies plieno indų dideliems kiekiams rūgščių patiekalų ruošti. Kadangi anglinio plieno indų poros yra seklesnės nei ketaus, jų sutepimas bus daug mažiau tankus, todėl rūgštus maistas gali lengviau jį pašalinti.

 

Kas yra ketaus?

Priešingai nei jo pavadinimas, ketus iš tikrųjų nėra gryna geležis, o dar vienas geležies ir anglies lydinys. Ketuje taip pat yra daugiau anglies nei anglies plieno, paprastai 2 - 3,5%. Dėl padidinto anglies kiekio ketaus paviršius yra nelygus, tekstūruotas. Be to, jis tampa trapesnis – dėl to, kad jis toks storas, jis nesulūžta, tačiau nukritęs indas vis tiek gali įtrūkti.

Ketaus puodai būna kalti iš vieno metalo bloko. Jie yra gaminami pilant itin karštą ir skystą ketaus mišinį į indo formą. Tai reiškia, kad kai ketaus keptuvė įkaista, įkaista visa ji, įskaitant ir rankeną.

Kadangi ketus yra dažnai naudojamas indams gaminti, tradicinėje virtuvėje pamatysite ne tik špižines keptuves ir špižinius puodus, tačiau ir specialiai pagamintas ketaus kepimo formas. Dėl savo šilumos išlaikymo jis tinkamas gaminti ant atviros ugnies, tačiau dėl svorio ribojamas jo transportavimas.

 

Ketaus privalumai

Ketus šilumą išlaiko ilgiau nei anglinis plienas, nors tai ne visada yra pranašumas, kadangi maistas neretai gali sudegti.

Kai kurie žmonės renkasi tradicinę klasikinės ketaus keptuvės išvaizdą.

 

Ketaus trūkumai

Kaip ir anglinis plienas, ketus turi būti kruopščiai išdžiovintas, nes jis gali lengvai rūdyti.

Įprasta ketaus keptuvė sveria beveik dvigubai daugiau nei anglinio plieno keptuvė.

Nors jis išlaiko šilumą ilgiau nei anglinis plienas, ketus įkaista lėčiau.

Ketaus keptuvės turi trumpesnes rankenas, kurios taip pat sulaiko daug šilumos.

Ketaus keptuvės temperatūrą reguliuoti sunkiau, maistas gali kepti netolygiai.

Nepaisant to, kad ketus yra sunkesnis, jis taip pat yra trapesnis dėl savo pagaminimo ir gali sulūžti nukritęs.

 

Ar vienas geresnis už kitą?

Anglies plieno ir ketaus indai gali būti naudingi jūsų virtuvėje. Kalbant apie priežiūrą, jie yra panašūs – abu prieš pirmą naudojimą reikia specialiai sutepti ir nė vienas paviršius gerai nereaguoja į rūgštines sudedamąsias dalis.

Nors abu gali atlaikyti didelį karštį ir gali būti naudojami tiek vidaus, tiek lauko virtuvėse, anglies plieno indo mažas svoris suteikia jam didelį pranašumą. Anglies plieno indai jau senai yra profesionalių virtuvių pasirinkimas.

Negalima paneigti, kad ketus yra išbandyta medžiaga, kurią daugelis virėjų naudoja ištisas kartas, tačiau kalbant apie keptuves, anglinis plienas yra geresnis pasirinkimas dėl savo lengvumo, ilgaamžiškumo ir šilumos laidumo.

Jei virtuvėje yra vietos, nėra jokios priežasties, kodėl negalite turėti ir ketaus indų, tačiau jei ieškote universalios ir profesionalių virėjų patikrintos keptuvės, anglinis plienas labiau atitiks jūsų standartus.

Komentuoti

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis

Naujos Paskyros Kūrimas

Jau turite paskyrą?
Prisijungti Arba Priminti slaptažodį